Молитва к божьей матери ченстоховская

Ченстоховская икона Божией Матери — в чем помогает

Редкий образ, который чтится как Западной, так и Восточной церковью. Ранее святыня находилась в Константинополе. Сегодня Ченстоховская икона Божией Матери является главной святыней Польши, ее почтительно именуют «Королевой», также «Черной Мадонной».

История иконы

Почитаемая икона приписывается кисти самого апостола Луки. Установить точность этих предположений уже невозможно: более сотни образов претендуют на написание евангелистом. Однако, именно Ченстоховская икона Матери Божией, упоминается в архивных материалах начиная с 13 в. Искусствоведы датируют его создание 9 или 11 в. Чудотворный образ был привезен в Польшу неким князем.

  • Икона Божией Матери Ченстоховская, согласно преданию, помогла в обороне города от татаро-монголов. Ее вынесли на крепостную стену, в результате чего в образ попала стрела. Рана стала кровоточить. Татары же словно сошли с ума и стали убивать друг друга. След на лике Богородицы остался до сих пор.
  • По другой версии, рана появилась в следствие нападения гуситов, которые решили ограбить польский монастырь, где хранилась святыня.

Молитвы Ченстоховской иконе Божией Матери возносились в самых разных городах и странах. Сначала она находилась в г. Белзе, затем, в конце 14 в. перенесена во Львов. Оттуда князь Опольский повез ее в свои владения. Он остановился на ночь в бедном селении, под названии Ясная гора (возле Ченстохова). Утром оказалось, что образ нельзя сдвинуть. Тогда князь отдал этот храм во владение монашескому ордену.

В наше время здесь находится каменная церковь Ченстоховской иконы Божией Матери. Это небольшой костел, где главной святыней является древний образ, почерневший от времени. Изображение покрыто листом серебра, раньше оно висело высоко над алтарем, чтобы трудней было похитить. Многочисленные враги неоднократно пытались захватить святыню, но Богородица не желала покидать выбранное ею место.

В Польше Ченстоховская икона Божией Матери почитается как защитница от посягательств на свободу и независимость своей Родины. Именно возле небольшой часовни в 17 в. были разбиты шведы, до этого победно шествующие по стране. Несмотря на то, что образ пребывает в другой стране, на русском языке ему написаны молитвы, тропарь и акафист.

Значение иконы

Образ представляет собой весьма традиционный вариант «Одигитрии». Христос восседает на руке Марии, на Нем царские одежды. Левая рука Богородицы указывает прямо на Иисуса, как на единственно верную дорогу к Спасению. Правая рука Младенца — благословляет, в левой — Книга. Это символ того, что вся полнота знаний находится лишь в руке Божией.

Присутствуют на Ченстоховская иконе Божией Матери элементы западного происхождения, хотя в целом она выполнена в византийской традиции. Например, цвета одеяний, золотые лилии на одеяниях. Лики более мягкие, чем на традиционных русских иконах. Однако, признаки взаимного проникновения культур не должны вселять сомнение в сердце молящихся, поскольку икона написана до разделения церквей, поэтому спокойно может почитаться православными.

О чем молиться Ченстоховской иконе

Вера не знает границ, не различает национальностей. Молиться Ченстоховской иконе Божией Матери можно в любом месте. Во время наполеоновских войн поляки подарили русским список, который был принесен в Санкт-Петербург. В России насчитывается десяток других копий, одна из которых появилась на холсте чудесным образом.

  • Ахтырская икона Божией Матери
  • Казанская икона Божией Матери — подробнее здесь
  • Тихвинская икона Божией Матери — https://bogolub.info/tixvinskaya-ikona-bozhiej-materi-znachenie-xramy-v-chem-pomogaet/

У Ченстоховской иконы Божией Матери можно просить укрепления в вере, о защите от врагов — в том числе духовных, если нападают разные страсти. Во время поста необходимо молиться об укреплении тела и души. Многочисленные паломники стекаются в Польшу к чудотворному образу, особенно на праздник Успения. Милостивая владычица защищает всех, кто с надеждой просит у ней помощи.

Молитва Ченстоховской иконе

Некоторые изводы иконы Божией Матери «Отчаянных единая надежда» тоже имеют ряд этих недостатков. Младенец, например, изображен очень похожим на ангелочка с лубочной открытки.

Из древних времен Владимирская икона Божией Матери творила чудеса и по праву считается одной из самых почитаемых и известных в православном мире. В честь нее отмечается несколько больших праздников.

Православие объединяет разные народы, общая у нас не только вера, но и святыни. Например, Касперовская икона находится в Одессе, но помогает всем верующим, независимо от того, где они проживают.

В каждом доме где живут православные, имеется хотя бы одна икона Богородицы. Есть такие образы, которые связаны именно с Россией. Корсунская икона Божией Матери была принесена из Херсонеса после.

Еще один образ Богородицы, который тесно связан с историей России, почитается как чудотворный и является образцом иконописи. Песчанская икона Божией Матери относится к тому же типу, что и Казанская.

Оставить комментарий Cancel Reply

Похожие статьи

Некоторые изводы иконы Божией Матери «Отчаянных единая надежда» тоже имеют ряд этих недостатков. Младенец, например, изображен очень похожим на ангелочка с лубочной открытки.

Из древних времен Владимирская икона Божией Матери творила чудеса и по праву считается одной из самых почитаемых и известных в православном мире. В честь нее отмечается несколько больших праздников.

@2017 Боголюб – первый интернет-журнал о христианстве. Бог любит нас.

Молитва к божьей матери ченстоховская

Главное меню

Ченстохо̀вская икона Божией Матери

(или Непобедимая Победа)

По преданию, Ченстохо̀вская икона – одна из икон Пресвятой Богородицы, написанных ев. Лукой. В 66-67 годах, во время нашествия римских войск, христиане бежали их Иерусалима в местечко Пеллу. Вместе с другими святынями они сохраняли в пещерах и образ Богоматери. В 326 году, когда св. Царица Елена ходила в Иерусалим для поклонения святым местам и обрела Крест Христов, она получила в дар от христиан эту икону, привезла ее в Константинополь и поставила во дворцовой часовне, где святыня находилась в течение пяти веков. В Россию чудотворный образ с великою честью был принесен основателем города Львова кн. Львом Даниловичем, помещен в Бельзском замке под ведением православного духовенства.

В XIV в., при завоевании западной Украины поляками, чудотворная икона досталась польскому князю Владиславу Опольскому и была перенесена им в монастырь на Ясной горе близ г. Ченстохова, где пребывает и доныне. Икона почитается как православными, так и католиками. От чудотворного образа засвидетельствовано множество чудес.

Акафист Ченстоховской иконе Божией Матери

По благословению старцев, уже не первый год, 7 января вечером во многих храмах и келейно служатся молебны и читаются акафисты Ченстохо̀вской иконе Божией Матери – под праздник Собора Пресвятой Богородицы. С 16 часов Московского времени, по возможности – всем одновременно, благословляется служить молебны или читать акафисты этой иконе с молитвами о спасении России, против антихристовых сил, о даровании православного Царя. По возможности соборно. Давайте также присоединимся сами и сообщим об этом максимально широкому кругу православных друзей и знакомых.

Взбранной Воеводе, Спасительнице земли Русския, похвальное приносим пение. Ты же, Мати Царя Небесного от всякия избави напасти страну нашу и от всех скорбей и бед свободи зовущих: Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Ангельский собор на Небеси немолчно воспевает Тя, Владычице, и мы земнороднии, притекающее ко иконе Твоей чудотворней, святым Лукою писанной, вопием Ти сице:

Радуйся, Мати Света Невечерняго;

Радуйся, Духа Святаго Обитель Священная;

Радуйся, светлое благодати Познание;

Радуйся, ангельских сил ликование;

Радуйся, купино неопально горящая;

Радуйся, Господа Сил вечно зрящая;

Радуйся, неувядаемый цвете нетления;

Радуйся, образе Христова воскресения;

Радуйся, заступнице усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Видяще благочестие и веру святыя царицы Елены, обретшей Крест Честный Господень во Иерусалиме, даровала еси ей, о Богомати, и икону Свою, чрез верных служителей Своих сохраненную от лет древних, да молятся пред нею выну людие, поюще: Аллилуиа.

Разумевше святая царице Елено, яко образ сей есть благословение Божие граду царствующему, поставиша е тамо в церкви соборней, идеже мнози от него исцеления прияша, поюще Матери Божией похвалы сицевыя:

Радуйся, чаше, черплющая вечную радость;

Радуйся, источниче, изливающий неизреченную сладость;

Радуйся, чертеже рая краснейший;

Радуйся, вертограде Христов славнейший;

Радуйся, Духа Святаго селение;

Радуйся, Божией Правды врагов посрамление;

Радуйся, духовною радостию нас утешающая;

Радуйся, с верою Тя призывающих, не посрамляющая;

Радуйся, заступнице усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Сила Вышняго храняше икону Твою, Богомати, во дни ересей от поругания, и от лютых иконоборцев погубления, и от рук варварских пленения, яко Самей Ти быти хранительницею христианом цареградским, и нам поющим Сыну Твоему и Богу: Аллиуиа.

Имуще сокровище святыя иконы Твоея Богомати, святые Кирилл и Мефодий просветиша земли славянския светом веры Христовой, да уведят язычницы Бога истиннаго и прославят Матерь Божию тако:

Радуйся, державная наша строительнице;

Радуйся, всесильная в Боге победительнице;

Радуйся, свободительнице пленных;

Радуйся, покровительнице обремененных;

Радуйся, ходатаице за всю вселенную;

Радуйся, дарующая жизнь нетленную;

Радуйся, идольского служения избавление;

Радуйся, с Богом наше примирение;

Радуйся, заступнице усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

В бурныя дни смут и нестроений, спасаше икона Твоя, Пресвятая Дево, всех притекающих к ней и обретаху вси от Тебе покров и заступление вопиюще благодарными сердцы: Аллилуиа.

Слышаще и зряще чудеса, являемыя от иконы Твоея, Пресвятая Богородице, князне русския храниша от рода в род святыню сию, молящеся пред нею умиленно:

Радуйся, Агнца и Пастыря Мати нетленная;

Радуйся, Дево преблагословенная;

Радуйся, матернюю любовь нам являющая;

Радуйся, ризою честною всех покрывающая;

Радуйся, благ вечных надежде верная;

Радуйся, молитвеннице наша усердная;

Радуйся, Судии всеправедного умоление;

Радуйся, грехов всех наших прощение;

Радуйся, заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Боготечне шествуя изо града во град Руси Червонныя икона Твоя Пресвятая Богородице, повсюду являше славу твою и Сына Твоего, Христа Бога нашего, вопиющим Ему людем: Аллилуиа.

Видеша житилие града Белза грозное нападение агарян, изнесоша на стогны града икону Твою чудотворную, Пресвятая Дево, своего и молиша с верою Ти о заступлении, Ты же ускорила еси тогда на помощь им, да зовут Ти:

Радуйся, милости Свои на. нас изливающая;

Радуйся, Владыку Умилостивляющая;

Радуйся, иконою Твоею от бед Сохранение;

Радуйся, христиан православных Спасение;

Радуйся, злые дела Залипающая;

Радуйся, милосердие нам Являющая;

Радуйся, страны Российский Утешение;

Радуйся, Церкви Христовой священное Украшение;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Проведяху всюду людие о дивнем заступлении Твоем, яко егда нечестивии татарове стрелою уязвиша на иконе изображение Пречистаго Лика Твоего, тогда внезапу тьма и помрачение найде с нань и друг друга убиваху тыя, бежаще вспять, вернии же зряще чудо сие, пояху Господу хваление: Аллилуиа.

Возсия благодать и мрак исчезе и возвысися рог людей христианстких, яко Ты, Богомати, укреплявши веру православную, чудесьми и знаменьми от святыя иконы Твоея являемыми человецем, молящимся тако:

Радуйся, от нашествия иноплеменников предивно избавляющая;

Радуйся, от плена и поражения спасающая;

Радуйся, агарянскою стрелою пронзенная;

Радуйся, Мати и Дево неизречённая;

Радуйся, молящимся токи чудес источающая;

Радуйся, печаль на радость прелагающая;

Радуйся, ключу Царствия Небеснаго;

Радуйся, Помощнице жития честнаго;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Хотяще оставити икону Свою во граде Ченстохове, сделала еси возок с иконою недвижимым, егда нецыя злочестивия тщахуся восхитити ю из града, христиане же обретше и образ Твой неукраденным, возопияше Богу: Аллилуиа.

Новое чудо, на устрашение нечестивих явила еси тогда от образа Твоего Пречистая, поразивши слепотою и скорою смертию богохульников, иже икону Твою мечем уязвиша и на три части разсекоша, мы же икону сию чтуще вопием Ти:

Радуйся, Матерь Божия закланная;

Радуйся, от начала веков Предъизбранная;

Радуйся, Путеводительнице к Небу первейшая;

Радуйся, всех Ангельских Сил честнейшая;

Радуйся, милосердая всех Мати;

Радуйся, неисчерпаемый Сосуд благодати;

Радуйся, просящим помощь являющая;

Радуйся, доброе житие устрояющая;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Странно бысть войску свейскому видети, яко непобедимое доселе грозное воинство их побеждено бысть внезапу близ града Ченстохова, идеже чудотворная икона Богоматери стояше, пред нею же людие не преставаху пети: Аллилуиа.

Всем молящимся и притекающим ко иконе Твоей Скорая Помощнице являешися, Пресвятая Дево, якоже древле, тако и ныне заступавши и охранявши почитающих Тя, приими и сия похвалы от нас:

Радуйся, совета неизреченнаго таиннице;

Радуйся, благодати Божией сокровищнице;

Радуйся, иноплеменных ратей одоление;

Радуйся, от убиения и разорения Спасение;

Радуйся, горняго и дольняго мира Всецарице;

Радуйся, всяческих благ подательнице;

Радуйся, от врагов и бед избавление;

Радуйся, непрестанное человек удивление;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Всякий пол и возраст возвеселися зряще, яко царь русский Петр молебен пояше перед иконою Богоматери, памятующе, яко образ сей бысть некогда достояние царское и князей русских, восхваляху пред ними Господа и Матерь Его песнию: Аллилуиа.

Весь мир христианский покрывавши омофором из милости Своея, на помощь скоро к нам притекавши, купно со угодники Божий и святителем Николаем за нас перед Богом ходатайствуеши, вонми и ныне гласу молений наших перед образом Твоим:

Радуйся, светом истины нас озаряющая;

Радуйся, руце твои за ны моляшася простирающая;

Радуйся, Бога и человека соединившая;

Радуйся, смертное естество бессмертием просветившая;

Радуйся, верных душ услаждение;

Радуйся, душепагубных дел удаление;

Радуйся, благочестивых христиан окормительнице;

Радуйся, смиренномудрых благая вседержительнице;

Радуйся, заступнице усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Спасти хотя род человечь, Богомати, от тьмы неверия и заблуждения, яви миру свет веры Православныя и токмо воинству русскому даде одолети крепость, идеже икона Ея чудотворная стояше, пред нею же воспеша благодарне: Аллилуиа.

Стена нератуема и ограждение твердое, Ты еси верным людем русским почетающим Тя, о Божия Мати, яко во мнозех списках со иконы Ченстоховския являвши благоволение Свое, просимое подаеши и гнев Божий отвращавши от поющих Ти:

Радуйся, Державу Российскую устрояющая;

Радуйся, под нозе Царя Православного вся покаряющая;

Радуйся, Обличающая учения душевредныя;

Радуйся, призревающая на молитвы смиренныя;

Радуйся, в печалех и бедах Утешение;

Радуйся, от нечаянные смерти Спасение;

Радуйся, дарующая победы верным;

Радуйся, Венчающая венцем нетленным;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Пение воспеваем и хвалу приносим Ти, о Пресвятая Дево, молимся пред иконою Твоею, на ней же зрим язвы, руками нечестивых человек нанесенныя, от наших же прегрешений незаживляемыя, к Богу взываем, имуще Тя о нас Ходатаицу: Аллилуиа.

Светоявленная икона Твоя сияет чудесы, даже и доднесь являя нам милость Твою, яко многажды тщахуся людие сокрыти вапы различными уязвление Пречистаго Лика Твоего, на сей иконе живописанного, но всуе трудишася изографы, яко паки проступаху язи, ихже мы грехми нашими и беззаконьми наносим Ти, но отпусти нам вся, Дево, и помилуй зовущия:

Радуйся, крепкое Веры Забрало;

Радуйся, чудес Христовых Начало;

Радуйся, врат райских отверзение;

Радуйся, тайны Божией всесильное Проявление;

Радуйся, приятное молитвы Кадило;

Радуйся, носящего вся Носило;

Радуйся, людскими грехми Истерзанная;

Радуйся, в любви Божией утвержденная;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

Благодатию покрый нас, о Пресвятая Дево, исходящею от дивныя иконы Твоея, предстательством Твоим спаси и помилуй страну Русскую, в ней же во дни древния чудесы многими просияла еси и яви нам, молящимся пред образом Твоим, чудо спасения, поющим Сыну Твоему и Богу: Аллилуиа.

Поюще пение похвальное усты недостойными, уповаем на милость Божию и Твое, о Богомати, застпуление и ходатайство за нас, грешных, пред Господем, яко да дарует державе русстей на супостаты одоление, от иноплеменных поган свобождение, царя православного во охранение и к Царствию Небесному путевождение, и выну буди с нами, зовущим Ти:

Радуйся, огнем Божественным Всепросвещающая;

Радуйся, мрак греха Отгоняющая;

Радуйся, жестокости наших сердец Умягчение;

Радуйся, заблудших на путь спасения Возвращение;

Радуйся, Стено Нерушимая;

Радуйся, Победо Непобедимая;

Радуйся, Небеси и земли Украшение;

Радуйся, Надеждо нашего Воскресения;

Радуйся, Заступнице Усердная, избави нас от всякого зла и сотвори чудо спасения.

О, Всепетая Мати, рождшая всех святых святейшее Слово, призри ныне на Царство Твое земное и умоли Господа Вседержителя, да не внидет в суд с нами, но да подаст нам грехов оставление, от ига бесовскаго свобождение и Святой Руси Воскресение, вопиющим Богу верою: Аллилуиа. Аллилуиа. Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Непобедимая Победо, / Владычице Ченстоховская, / древняго иже о нас благоволения Самозрительнице, / будущаго спасения Хранительнице, / покаянием соделай ны новыя грядущему Царю.

Фото иконы: www.pravoslavie.

Перепечатка материалов возможна только с письменного согласия администрации сайта.

ПОДЕЛИТЬСЯ

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here